Munkedal

1 jan 2017 till 31 dec 2017

'Kafé Platsens Ande - Kabaret Platsens Ande’ Finns det en platsens ande? Och var är den i så fall? Hur ser den ut? Vad består den av? Vi börjar med ett researcharbete för att hitta själen och attraktionskraften i den del av regionen och världen vi valt att bygga och bo på. Vi vill stärka vår position, öka delaktigheten och se vår del i en lång tradition av agrikultur, havskultur, konstkultur mm


Bakgrund:
Med anledning av vårt bygge; ett scenkonsthus i Gerlesborg har idén om att gestalta platsens historia och själ dykt upp. Vilka har något att säga om denna, kan vi bjuda in lokalbefolkningen och få dem att samverka med oss? Impulsen stärktes vid vår medverkan i det årliga novemberseminariet om kulturens roll i en utvecklingsbygd, 2015 på Gerlesborgsskolan. Vi medverkade i själva seminariet men också i en kvälls”underhållning” med WOW faktor. Det blev väldigt lyckat.

Seminariet, som är ett samverkansprojekt mellan Tanums kommun, Företagarna, Gerlesborgsskolan och Centrum för scenisk rörelse och eget skapande, hette ”Vem bygger landet?” och ställde frågan: ”Hur kan vi ge utrymme och kraft åt de invånare som väljer att leva och verka i Tanums kommun - samhällsutveckling med landsbygdsfokus i samverkan.” Det finns en attraktionskraft här i trakten som gör att människor dras hit, vill stanna kvar och dessutom bygga hus och verksamheter! När flytten gick till Gerlesborg 1995 kom vi i kontakt med Gustav Öberg som sedan länge arbetat på att dammsuga bygden på dess ande, dess själ och speciella attraktionskraft. Han samlade på allehanda berättelser från fiskare, stenhuggare, köpmän, sillhandlare och sedan konstnärer, musiker, butohdansare, författare, poeter, amatörskådespelare och scenkonstnärer - händelser och människor som frammanat bygdens kraft och speciella aura. Uttryckslabbet som bildades 2001 hade nära kontakt med Per Lilienberg dåvarande rektor på Gerlesborgsskolan och en person med starkt intresse för sammanhanget som konstskolan befann sig i. Bland annat gjordes ett scenkonstverk med utgångspunkt i en bogserbåten Harrys tändkulemotor, ”Harrys inre liv”.

Sex aktörer, samplade och komponerade ljud samt butohdans skildrade detta. Vilken plats har en sådan surrealistisk mångfald? Centrum för scenisk rörelse och eget skapande har funnits på platsen sedan hösten 2007 och har under dessa nio år arbetat sig in i trakten med föreställningar, kurser och seminarier. Under sju år har det också anordnats högläsningskvällar på kaféet vid KKV-B. Där har folk i bygden läst egna och andras texter och fått nya tankar och idéer men de har aldrig använts i föreställningsarbetet. Det vill vi göra nu. Vi vill tillföra ’communitytraditionen’ vårt speciella sätt att arbeta.

syfte
Att få teaterstudion att angå bygden. Att inspirera och lägga grunden för ett aktivt scenkonstintresse i trakten, både som publik och aktörer i amatörteaterföreningar. Att via researcharbete på Kafé Platsens Ande hitta den form och de texter, bilder och toner som sedan kan bli föreställningen Kabaret Platsens Ande. En föreställning som då vuxit fram ur ett samspel med människor och företeelser i bygden, nu och historiskt.

Framtiden är i våra händer! Att stimulera samhällsbyggande och livskvalitet med scenkonsten som verktyg. mål Hitta människor som vill berätta om trakten ur sin historia/synvinkel och få med så många olika vinklingar som möjligt. Ordna möten mellan berättare och scenkonstnärer där konstnärerna gestaltar det som berättas i ord, ton och rörelse. Att utifrån dessa möten hitta en form för att gestalta och kommunicera det berättade. Genomföra välbesökta föreställningar.

Genomförande
Vi bjuder in olika människor i bygden till ett Kafé Platsens Ande. De som vuxit upp här, de som flyttat hit av olika anledningar. Vid varje kafékväll har vi specialinbjudna gäster, det kan vara en bygdeförening, en stenhuggare, en fiskare, en jordbrukare, en konstnär, en butohdansare. Det viktigaste är att det är någon som kan delge sitt perspektiv på trakten, dess historia och sammanhang. Vi, scenkonstnärer och musiker, gör sedan en spontangestaltning, vi improviserar runt det vi fått berättat för oss.

Det berättade dokumenteras skriftligt, berättarna tecknas av och de spontana gestaltningarna filmas. Vi tänker oss att genomföra minst fem kafékvällar under perioden januari till maj och förutom de specialinbjudna gästerna tänker vi oss en publik på ca 25 personer. Vilka som specialinbjuds får bestämmas efter intervjuer och samtal med intresserad ortsbefolkning. Kvällarna dokumenteras i ord, bild och film för att kunna användas i ett senare föreställningsarbete som går under arbetsnamnet, ’Kabaret platsens Ande’. Dokumentationen ska vara färdigställd senast 30 juni.

Manus skrivs med utgångspunkt i kvällarnas berättelser och gestaltningar under juli/augusti. Musik komponeras utifrån kvällarnas improvisationer samt berättelsernas natur under juli/augusti. Med manus och musik som utgångspunkt arbetar vi fram en föreställning under september/oktober efter den metod som utkristalliserats i vårt arbete och som vi ibland kallar ’Playfulness’. Föreställningen spelas på olika ställen i trakten under november. Projektet utvärderas och sammanställs under december.

Deltagare i projektets olika delar är Jesper Eng; manusskrivare, Michael Norlind; scenkonstnär och processledare, Harald Svensson; musiker, Faruq Omer; tecknare med utifrånperspektiv, Eva DaL; scenkonstnär och projektledare, Gunilla Rahm; dokumentatör och kaféorganisatör, + en konstnär/scenograf, ännu ej utsedd. Sammanfattning I kontakt och samspel med de olika kulturhärdarna, hembygdsföreningarna, folklivsforskarna, landskapsarkitekterna, sommargästerna, kursdeltagarna, flyktingar och de fastboende skall vi likt spårhundar nosa oss fram till vad som är bredden och djupet i denna del av regionen och i världen. Vi ska lägga samman ett och ett, lägga mönster, skissa och dra slutsatser - att från prick till prick dra streck från en punkt till en annan och få syn på formen… Genom detta arbete får vår scenkonstplattform ett stadigare rotsystem och ortsbefolkningen får en till mötesplats och ett nytt intresse. Kanske inspirerar projektet också till att göra människor mer aktiva i samhällsbyggandet?

Visa på karta