31 dec 2009 till 14 jun 2010
GAS-festival 2010

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

400 000 kr


Kontakt

Göteborg Art Sounds
Staffan Svensson


Sedan 1999 har Göteborg Art Sounds (GAS-festivalen) återkommit vartannat år och i fem upplagor gett Västsveriges invånare tillgång till det senaste inom ny konstmusik, improvisationsmusik, elektroakustiskt skapande, ljudande installationer, elektronika och världsmusik. GAS är för närvarande den största svenska festivalen som är helt inriktad på dessa genrer. I maj 2010 återkommer GAS-festivalen, efter ett utvecklingsarbete under hösten 2009 som stärkt organisationen och som kommer att öka tillgängligheten för publiken under festivalen. Nu väntar vi oss den bästa festivalen hittills, mer samlad, mer utåtriktad och med mer plats för samtal och gränsöverskridande möten än någonsin förr. Temat 2010 är burning. Vad brinner vi för, hur och varför? I temat finns inte bara plats för det konstnärliga, även aktuella frågor om samhälle och demokrati kommer att diskuteras. Förutom en rad unika konsertupplevelser kommer GAS bjuda på samtal, seminarier och samarrangemang med bl.a. Konstnärliga fakulteten, studieförbund, scener och arrangörer i Göteborg och Västsverige.
Syfte, mål och betydelse
GAS 2010 har efter utvecklingsarbetet ett nytt koncept för festivalen. Utan att vi gör avkall på den vassa programläggningen kommer festivalen även att spetsa in sig på konstmusikens kopplingar till samhället i stort. Mer fokus kommer att läggas på samtal, samtid och samarrangemang.
GAS festivalens huvudsyfte är att presentera ett brett spektrum av internationellt erkända artister inom ny konstmusik, improvisationsmusik, elektroakustiskt skapande, ljudande installationer, elektronika och världsmusik för publiken i Västsverige. Detta bidrar till att skapa en mångfald i utbudet för publiken i Västsverige. Ett delsyfte är att skapa dialog och diskussioner kring konstens roll i samhället utifrån temat burning, vad vi brinner för. Genom att detta blir konstmusiken tillgänglig för fler än tidigare, eftersom den sätts i ett vidare sammanhang.
Målet med GAS är att skapa en festival av hög internationell klass, med intressanta akter och ett tillgängligt format. För västsvenskarna är det ett unikt tillfälle att ta del av det som händer på konstmusikscenen runt om i världen. Festivalen innebär också en möjlighet för Västra Götalands musikliv att visa upp sig i ett internationellt sammanhang.
GAS festivalens betydelse bör inte underskattas. I dagsläget är det den största och mest etablerade svenska festivalen i sin genre. På uppdrag av Rikskonserter har GAS-festivalen ett nationellt uppdrag för den moderna konstmusiken. GAS ger den svenska publiken en unik möjlighet att stifta bekantskap med storheter som Laurie Andersson, Tan Dun, Sonic Youth, London Sinfonietta, Pharoah Sanders och Arditti Kvartetten på hemmaplan. I ett internationellt perspektiv innebär GAS också ett tillfälle att sätta Västra Götaland på kartan, de inbjudna artisterna har potential att locka även utländska besökare till regionen.
Vision och förväntade effekter
GAS vision är att skapa ett forum för att diskutera och presentera det som är brännande och angeläget idag. Burning innebär inte bara musiken, som ju ligger närmast till hands, utan också annat i samhället. Hur interagerar konst och samhälle, vad har musik och politik gemensamt, går det att integrera på flera plan med konstens hjälp? Hur förhåller konsten sig till klimatfrågan, en av vår tids mest brännande problem? Allt detta skall kunna rymmas inom ramarna för GAS 2010, i olika former.
De förväntade effekterna av festivalen är att ha skapat kontakter med arrangörer i Västsverige för ny konstmusik som kan arrangera även mellan festivalerna. En annan effekt är att ha initierat samtalet om konst i relation till angelägna dagsfrågor. Ytterligare en effekt är att GAS efter genomförd festival har utvecklat ett ännu närmare samarbete med den Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet. Sist men inte minst ska festivalen ha lockat publik till konserter och samtal, både den som besökt oss tidigare och den som inte känt till GAS förrän nu.

Visa på karta