30 nov 2010 till 29 nov 2011
Göteborgs poesifestival #30

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Egna medel

0 kr


Kontakt

Göteborgs Poesifestival
Johan Linblom


 

 SYFTE: Syftet med festivalen är att vara en plats där samtida poesi och dess publik kan mötas, och samtidigt utforska vad både samtidens och framtidens poesi är och kan vara. Göteborgs poesifestival ska locka människor som är intresserade av poesi, både i Göteborg och Norden i stort.

IDÉ, MÅLSÄTTNING: Vi vänder oss alltså till en förhållandevis bred målgrupp och idén är att skapa ett sammanhang som är givande för såväl vår publik som för våra samarbetspartners och de medverkande, som ju alla har olika ingångar till samtidspoesin. Målet är att utifrån olika teman använda och utmana poesin som ett sätt att tänka kring frågor som gäller det gemensamma såväl som det personliga livet. Vi upplever en brist på den här typen av fokuserade mötesplatser för samtidspoesin, och vill vara en sådan kraft.
HUR: Vi har sedan fem år tillbaka arbetat utifrån teman. I år låter vi vårt 30-årsfirande utgöra temat. En annan viktig strategi har varit att "ge bort" en festivalkväll till en extern aktör, eller en grupp aktörer. Detta för att ge plats åt det oväntade och kunskap och kompetens vi själva saknar.
Vi vill satsa på att "Ung poesi" blir till en mer löpande verksamhet under året, för att nå ut till fler ungdomar och arrangera en igångsättande workshop (helgen 16-17 april) innan tävlingen startar. Vi samarbetar med tidskriften Ponton och Göteborgs Stadsbibliotek i detta. Vi har tidigarelagt tävlingsstarten för att vi vill ha antologin klar tidigare i år, så att den kan skickas ut till landets kultursidor i god tid innan själva festivalen. Syftet med detta är att öka både fokus på och intresse för Ung poesi, så att fler ungdomar hittar till festivalen, och för att antologin hittar fler läsare i alla åldrar.
VAD: För att uppmärksamma firandet av Sveriges äldsta och kanske mest vitala poesifestival kommer vi delvis att blicka bakåt och återvända till texter och poeter som medverkat under festivalens historia (t ex Kathy Acker, Bruno K Öijer, Pentti Saarikoski, Elsa Grave m.f). Poeten, redaktören och översättaren Jenny Tunedal får uppdraget att skapa en nyskriven text med utgångspunkt från våra arkiv. Festivalens signum är att vi placerar oss mitt i samtiden och blickar framåt, att vi skapar unika och tvärkonstnärliga akter: det bästa sättet att fira 30-årsjubiléet är att fortsätta åstadkomma detta i ett än mer omfattande seminarie- konst- och uppläsningsprogram än tidigare år.
Några exempel på medverkande som vi vill boka: Jenny Holzer, Jen Bervin, Martin Crimp och Kristina Lugn. Redan klart är att den amerikanska poeten Rosmary Waldrop kommer. Hon är en etablerad poet, författare och förläggare som är född í Tyskland 1935 men som sedan femtiotalet bott i USA. I höst är hon aktuell då hon för första gången utkommer i svensk översättning.