30 jun 2009 till 29 jun 2012
Ekoturistdestination Vänerskärgården med Kinnekulle

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

480 000 kr

Bakgrund
Biosfärkandidatområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och Länsstyrelsen tog 2006-2007 tillsammans med lokala föreningar och besöksnäring, samt berörda statliga och regionala myndigheter fram ett underlag, som visar att det finns stora natur- och kulturhistoriska värden och goda möjligheter och intressen för en hållbar utveckling av den lokala besöksnäringen. Under projektets gång har några konkreta åtgärder såsom inventeringar av möjliga cykel- och vandringsleder genomförts.

Arbetet som lett fram till projektförslaget Ekoturistdestination Vänerskärgården med Kinnekulle har fått nationell uppmärksamhet och finns omnämnt i bland annat Västra Götalandsregionens förslag till utvecklingsplan för det maritima och industriella kulturarvet och i Naturvårdsverkets förslag till vägledning för Länsstyrelsernas arbete i ”Ett arbetssätt för biologisk mångfald och andra värden i ett landskapsperspektiv”.

Avsikten med Bisofärområdets engagemang i det föreliggande projektet är att med utgångspunkt från områdets stora natur- och kulturhistoriska värden skapa modeller för hur dessa skall kunna tillvaratas och utvecklas på ett sätt som är långsiktigt hållbart såväl ekonomiskt som socialt och ekologiskt. Projektets tvärvetenskapliga karaktär och den unikt breda samverkansbasen som projektet bygger på skapar förutsättningar för ett pilotprojekt som kan göra avtryck. Projektet ligger väl i linje med regionens handlingsprogram för natur- och kulturturism likväl som det arbete som nu påbörjats inom Västsvenska Turistrådet kring natur- och kulturturism och kan i dessa sammanhang bli ett värdefullt exempel.

Biosfärkandidatområdet Vänerskärgården med Kinnekulle

Ordet biosfär betyder allt levande på jorden och dess livsmiljö. Det handlar om samspelet mellan människan och de naturliga systemen. Ett område utnämns till biosfärområde av UNESCO, FN’s organ för utbildning, vetenskap och kultur. Ett biosfärområde skall tjäna som ett modellområde där insatser fokuseras på att bevara och förvalta värdena i landskapet samtidigt som området utvecklas på ett ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Lokal samverkan är grunden! Ett biosfärområde formas efter lokala förutsättningar, just därför är varje biosfärområde unikt.

I världen finns det 531 biosfärområden i 105 olika länder. I Sverige finns endast två biosfärområden – Torneträsk Biosfärområde och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Vänerskärgården med Kinnekulle är ett biosfärkandidatområde och våren 2009 lämnades en ansökan in till Unesco om att få bli utnämnt till biosfärområde.

Projektidé
Projektet ska utveckla Vänerskärgården med Kinnekulle till sveriges första ekoturistdestination.Det övergripande målet med projektet är att öka antalet besökare som kommer till området för att uppleva värden i landskapet OCH som reser på ett hållbart sätt. Ekoturism definieras av Svenska Ekoturistföreningen som "ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande"

Projektet ska etablera den grundstruktur som krävs för att Vänerskärgården med Kinnekulle ska vara en fullt utbyggd och etablerad ekoturistdestination 2012.

Projektet omfattar fem delprojekt:
Ökad kollektivtrafik till besöksmål
Utveckla cykel och vandringsleder
Utveckla skyltning och kartor i området kopplat till vandring och cykling
Utveckla nya produkter och kvalitetssäkra företagen
Gemensam marknadsföring av ekoturistdestinationen

I projektet ligger fokus på:
Anläggning av vandrings- och cykelleder (6 mil vandringsled resp. cykelled)som binder samman området
Sammanlänkning av vandrings- och cykelleder med kollektivtrafik
Utökning av kollektivtrafik till besöksmål i testområde
Arbete med att etablera cykeluthyrning på ett antal strategiska platser
Skyltning och framställning av info- och kartmaterial kopplat till vandring och cykling
Förbättrad information till besökare om kollektivtrafik kopplat till besöksmål
Förbättrad kunskap om besöksnäring vid upphandling av kollektivtrafik
Utveckling av befintliga och nya företag inom området naturnära turism och biosfärdiplomering av företag (20 företag diplomerade och 20 företag får stöd i marknadsföring på nya marknader)
Utbildning och auktorisation av 10 guider
Marknads- och målgruppsanalys och pilotprojekt för att marknadsföra ekoturistdestinationen
Projektet är nytänkande i sin arbetsform där systemaktörerna i form av Vägverket, Västtrafik, Länsstyrelsen, VG-regionen och kommunerna samarbetar för att skapa förutsättningar för en hållbar turismutveckling. Det är också nytänkande att så tydligt koppla kollektivtrafik till ökad tillgänglighet till upplevelser i landskapet.

Målgrupp
Målgruppen för projektet är dels de turistaktörer inom området Vänerskärgården med Kinnekulle som vill utveckla sina företag med inriktning på naturturism, dels besökare som vill uppleva färden i landskapet genom att cykla, paddla, vandra och rida och som vill resa med tåg och buss till och inom området.

Visa på karta